Полезни навици на вашето дете и изграждането им

Home » Блог » Съвети за родители » Полезни навици на вашето дете и изграждането им
полезни навици
Admin

Когато работите върху създаването на нови полезни навици с детето си, последователността е от ключово значение.

Нещо друго, което може да ви помогне, особено когато работите с дете, което има уникални образователни потребности, като например аутизъм, е да запомните, че рутината не е нищо повече от поредица от последователни навици, които се повтарят ежедневно.

Поради това едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да се настроите за успех при създаването на нова рутина е да помогнете на детето си да си създаде навици, които наистина ще се запазят.

Ето няколко съвета как да направите това, за да можете да въведете нова рутина, която ще издържи на всичко, което животът му поднася.

Направете пробно изпълнение

Както вече обсъдихме, всичко, което е необходимо, е около 2 месеца за да се придържате към нов навик. Въпреки това, за да се постигне последователност, дайте на детето си поне 60 дни, за да изпробва нов навик. Това ще помогне да превърнете всяко действие в автоматичен навик. То лесно ще се вмести в календара ви – затова помислете за използването на истински календар, за да блокирате това време и да помогнете на детето си да следи напредъка си по по-нагледен и достъпен начин.

Позволете му да отметне в календара дните, в които е практикувало навика. Например, ако се опитвате да изградите навика да си миете зъбите без напомняне от мама и татко, можете да накарате детето си да отбелязва дните, в които това действително е било постигнато.

Започнете просто

Може да звучи глупаво да се поставят цели за развиване на толкова прости, но полезни навици като миенето на зъбите, но за дете с уникални образователни потребности, простото е задоволително. Макар че може да се опитвате да въведете по-голям сутрешен режим, опитите да накарате детето си да изпълнява множество задачи и да развие няколко нови навика наведнъж може да са непосилно, което води до чувство за неуспех и нежелание за ангажиране.

Вместо това разделете новата рутина на прости навици, които детето ви може да практикува и усвоява един по един.

Използвайте напомняния

…но се уверете, че тези напомняния не разчитат на вие или други членове на личния отбор на вашето дете, като например неговите учители. Вместо това прилагайте инструменти, които ще напомнят на детето ви да се придържа към своите или навици, като например приложения за напомняне в телефона му или лепящи се листчета, които да го държат в течение.

Търсене на тригери или ритуали

Ако сте родител или учител на дете с различни образователни потребности като аутизъм, вероятно вече сте повече от запознати с това как тригерите и ритуалите могат да бъдат ключови за придържане към рутината – или, от друга страна, допринася за предизвикването на пълен срив.

Използвайте тригерите в своя полза. Помислете за навиците, които детето ви се опитва да развие, и помислете как можете да използвате тригерите точно преди изпълнението на тези навици. Например, ако се опитвате да накарате детето си да си ляга до 21:00 ч. всяка вечер, може да имате определен спусък, който да показва, че е време за лягане (като например надуване на възглавниците или вземане на гореща вана).

Спусъците могат да бъдат по-дълги, по-продължителни процеси, а могат да бъдат и прости жестове – каквото и да е, за да помогнете на детето си да усвои нов навик.

Помислете дали някои лоши навици са задоволявали нужда

Едно от предизвикателствата, с които се сблъскват много родители и учители, когато се опитват да накарат децата да се адаптират към нова рутина или да възприемат определен навик, е, че понякога лошите навици може да изпълняват някаква цел. Да, те може да са лоши навици – но дали осигуряват на детето ви нещо, от което то се нуждае, за да остане здраво или да избегне срив?

Например може да се опитвате да създадете на детето си навик да си пише домашните веднага след училище – да речем, поне един час. Това е благороден навик, който искате да създадете, но ако детето ви прекарва един час в гледане на телевизия или игра на видеоигри, вместо да си напише домашното, може би си струва да проучите защо.

Нужен ли му е този час, за да се успокои? Има ли нещо друго, което може да се направи като форма на разтоварване – или можете просто да разрешите този час и да преместите новия „навик“ да си пише домашните малко по-късно вечерта?

Не се страхувайте от „но“

Много деца с уникални образователни потребности (а нека си признаем, и много от нас, възрастните!) обичат да мислят в абсолютни стойности. „Аз не съм добър по математика.“ „Нямам воля, когато става въпрос за шоколад.“

Когато става въпрос за прекъсване на цикъла от лоши навици и за създаване на добри, които действително ще се запазят, е важно вие (и особено вашето дете) да имате малко благосклонност. Насърчавайте детето си да мисли обективно и да започне да противодейства на негативните мисли с условности.

Вместо да казвате: „Не съм добър по математика“, например, можете да го накарате да каже: „Не съм добър по математика“. но ако работя достатъчно усърдно и си пиша домашните, може да съм по-добър по-късно.“

Премахване на изкушенията – но бъдете готови за обратна реакция

Понякога най-лесният начин да освободите детето си от лош навик и да насърчите създаването на нов е да премахнете изкушенията.

Опитвате се да накарате детето си да си ляга по-рано? Изнесете телевизора или мобилния телефон от спалнята му. Без разсейване.

Просто бъдете подготвени за много вероятната реалност, че детето ви може да се съпротивлява на тази намеса – и това може да доведе до избухване.

Отнасяйте се към него като към експеримент

Ако детето ви наистина не желае да опита нов набор от навици, може да има смисъл да го предложите като еднократен експеримент, а не като дългосрочен процес на формиране на навици.

Определете период от време – гореспоменатите 30 дни са чудесен начален ден – и кажете на детето си, че трябва да се придържа към новата рутина или навик само за този период. В края на този период не е необходимо да продължава.

По-вероятно е навикът да продължи дълго след изтичането на 30-те дни, но детето ви може да има по-голямо желание да започне, отколкото ако се отнасяте към навика като към дългосрочен процес.

Опитайте система за награди

Разбира се, създаването на полезни навици, които се запазват, е вътрешен процес – не можете да очаквате детето ви да развие навик за цял живот с изключение на това, че ще получава пакет гумени мечета всеки път, когато навикът е успешно изпълнен!

Въпреки това, използване на система за награди е добър начин да накарате детето си да се пристрасти към този навик. Седнете с детето си и обсъдете каква награда би била приемлива за изпълнението на навика. В идеалния случай не трябва да награждавате детето си само за еднократно изпълнение на навика, тъй като то вероятно бързо ще загуби интерес. Вместо това предложете награда за завършване на 5, 10, 15 или в идеалния случай 30 дни на повтарящия се навик.

Надяваме се, че с течение на времето ще можете да се откажете от системата за награди, тъй като новият навик и рутината ще станат толкова вкоренени в детето ви, че ще се превърнат във втора природа – и няма да изискват никакво напътствие.

Включете ролеви модели

Има ли друго дете или може би възрастен или знаменитост, на които детето ви гледа? Ако е така, помислете дали не бихте могли да ги използвате като модел за подражание при създаването на нов навик, който действително ще се запази. Например, да кажем, че детето ви е увлечено по определен спортист. Бихте могли да използвате този човек като пример, когато става въпрос за това да накарате детето си да да се храни по-здравословно.

„Виждате ли колко голям и силен е Том Брейди? Той не е станал такъв, хранейки се с пилешки кюфтета и макарони със сирене – трябвало е да яде много зеленчуци.“

Това може да работи по-добре при по-малките деца, но не забравяйте, че особено при по-големите връстниците им оказват огромно влияние върху поведението им. Помислете дали да не използвате приятелите на детето си, за да му помогнете да даде примери за насърчаване на нов навик.

Бъдете търпеливи

Най-добрият съвет, който можете да следвате, когато се опитвате да създадете нови навици, независимо дали за себе си или за детето си, е да помните, че успехът не идва за една нощ. Изграждането на нови навици може да е трудно, тъй като има всякакви разсейващи фактори, които могат да ви изстрелят от правия път.

Въпреки това е важно да следите навиците си и да преценявате дали вие и детето ви постигате целта поне в 75% от случаите.

Създаване на нова рутина и развиването на нови навици, които да се запазят, може да бъде труден процес. Въпреки това има много ползи от спазването на рутинни практики, както за деца с уникални образователни потребности както и за всеки друг, LINK, че е важно да се започне още днес.

Продължи да четеш

Съвети