Как да подсилим имунната система при децата

имунната система при децата
Nikolay

Имунната система при децата и възрастните и естествените начини с които можем да я подсилим.

В голяма степен състоянието на здравето ни е в нашите ръце и зависи от собствените ни избори на храна, хигиена, спорт и т.н.

Всички знаем няколко основни фактора за спад в имунната система, която е виновна и за сезонния грип.

Основни фактори за спад на имунната система при децата

Стрес

Колкото и да го подценявам, за поредна година се убеждавам, че той е може би най-големият фактор за повечето негативни състояния в човешкото тяло.

Причините, които допринасят за стрес при децата, са изключително разнообразни и могат да се свържат с естествените етапи на развитие на всяко дете. Стресът може да настъпи в резултат на отдалечаване с родителите, информацията, която децата получават от новинарските излъчвания или изложението им на рекламни съобщения и социални мрежи.

Нивото на стрес може да се повиши до такава степен, че децата да го усещат трудно и родителите следва внимателно да наблюдават за прояви на конкретни симптоми, които да бъдат адресирани навреме, за да осигурят спокойствие и увереност на детето по време на неговия растеж.

Сред най-честите индикатори за увеличен стрес, на които бих искал да обърнете специално внимание, са промени във възприетите навици за сън или хранене, рязките промени в емоционалното състояние, учестяването на ситуации, при които детето плаче или изпада в истерия, както и продължителността на тези ситуации.

Също така, следва да се обърне внимание на появата на кошмари, физически симптоми като болки в стомаха или главоболие, дъвченето на молив, гризенето на пръсти или смученето на палец. Важно е да се отбележи, че тези симптоми не винаги сигнализират за стрес и могат да бъдат свързани с нови навици или поведение, което не е регулирано от родителите.

Въпреки това, ако симптомите при детето се влошават или продължават да се проявяват, те може да бъдат показателство за нещо повече от нормалния процес на развитие и следва да се обърне сериозно внимание на тях.

Време за почивка и качествен сън

Сънят е основен фактор, отговорен за функционалността на нашият организьм. И това се подценява, особено от по-младите хора.

има обширни научни изследвания, които потвърждават връзката между хроничната липса на сън и негативния влияния върху имунната система.

Съществуват определени часове за сън, които се препоръчват в зависимост от възрастта на човека. Например, новородените имат нужда от около 14 часа сън, децата в училищна възраст са препоръчително да спят около 10 часа, възрастните под 65 години се нуждаят от средно 7-9 часа сън, докато най-възрастните лица трябва да спят около 7-8 часа.

В някои случаи, както вече беше споменато, организмът може да изисква по-дълъг период от сън, особено при смяна на часовата зона, присъствие на заболявания и други фактори.

Качественият сън играе ключова роля в подобряването на защитните механизми на нашия организъм. По време на инфекция, Т-клетките разпознават антигените и отделят вещества, които помагат в борбата с инфекцията.

Известно е, че хормоните като адреналин и норадреналин, както и про-възпалителните фактори като простагландините, могат да намалят функцията на Т-клетките и по този начин да ослабят имунната система.

Храна

Въпреки, че в последните години, хората наблягат на така наречените ( fast foods – като дюнери, пици и т.н) храната е нещо магическо и повечето болести идват от неправилно хранене. Буквално сме това, с което се храним.

как хранта помага за имунната система на децата

Ако все пак децата се изкушават, а те са си деца.. пригответе им домашен дюнер или пица – това е особенно важно през лятото, тъй като условията в които се съхраняват сосовете и зеленчуците са меко казано трагични.

Имаме ли достатъчно познания, силна воля и желание да бъдем здрави – можем да изглеждаме перфектно и да съхраним тялото на клетъчно ниво дълги, дълги години с правилно хранене и подбиране на храните, които ядем.

Как да подсилим имунната система на децата?

Един от най-важните съвети, които мога да ви дам тук е винаги да храните децата си със сезонни плодове и зеленчуци, така в огромно количество намаляваме пестицидите и другите химикали в храните.

Разбира се, понякога ни се дояжда нещо, което е извън сезонна – тук напълно можете да разчитате на домашно приготвена зимнина и сладка.

Подготвили сме ви и една много добра сутрешна рецепта, която не отнема време, а е супер полезна за имунната система на децата и не само.

Сутрешна рецепта – мед с джинджифил, лимон и орехи

Множество рецепти, предназначени за подпомагане на имунната система, се използват съставки, които може да се намерят само в специализирани магазини, които не са достъпни за всеки. Изключителното предимство на рецептата, която ще споделим с вас, е, че съставките, използвани в нея, са лесно достъпни и няма да срещнете затруднения при търсенето им.

Необходими продукти:

 • 1 лимон
 • корен от джинджифил
 • 100-150гр. мед
 • 50гр. орехи

Начин на приготвяне:

 • Изтискайте лимона и сложете сока в блендер.
 • Добавате орехите.
 • Добавете джиджифила и блендирайте до получаването на хомогенна смес.
 • Поставете получената смес в буркан и добавете меда, като старателно разбърквате.
 • Сложете буркана в хладилника.

Давайте по 1 супена лъжичка мед с джиджифил, лимон и орехи на детето ви.

Това е цялата рецепта, предоставена ни от Gotvq.com

Сезонни плодове и зеленчуци за подсилване на имунната система

Като цяло есента е едно от най-болните времена на годината

Няколко полезни храни на които аз наблягам по това време на годината.

 • Тиква
 • Моркови
 • Сладък картоф
 • Спанак
 • Червени чушки
 • Ябълки
 • Фурми
 • Цвекло
 • Броколи
 • Зеле
 • Грозде

Скоро ще започнем да слагаме и туршиите, а ферментиралите зеленчуци имат много полезни свойства за дебелото черво.

Ежедневни разходки

Както всички добре знаем, движението е здраве. Излизайте с децата си поне по 1 час дневно – това би ви донесло огромни ползи за здравето и имунната система.

Набавянето на витамин D е трудно особенно в есенните и зимните дни, затова колкото по-често излизате на слънце, толкова по-малка нужда имате да го пиете на таблетки.

Разходките също са отлично средство за справяне със стреса.

Намалете достъпа до синия екран на децата

Екраните на телефоните, компютрите, таблетите и т.н влиаят не само на очите, но и на концентрацията, фокуса и имунната система на деца, а също и на родителите.

Проучване от 2022г. гласи: С увеличаване на употребата на инстаграм, facebook и TikTok – фокуса при хората се намалява драстично. Трудно се запазва концентрация, а с това и по-трудно се възприемат нови знания и умения.

Вместо това, дайте на детето си да чете приказка или книга, да излиза навън с приятели и го насърчавайте да спортува, не да го насилвате.. то само трябва да избере спорт, които го влече.

Обобщение

За да подсигурим на децата здрава имунна система е необходимо да обърнем внимание на правилните навици на хранене, спортуване, пълноценна комуникация и изградено доверие с родителите – това би намалило нивата на стрес във организма и би подсилило имунната система.

Изключително важно е изграждането на доверие и връзка с децата и правилното им мотивиране в тази насока, както и пълноценната и спокойна среда вкъщи.

Продължи да четеш

Съвети