Злоядо дете – 3 съвета от практиката

злоядо дете
Admin

Словосъчетанието „злоядо дете“ започна все по-често да присъства в речника на мнозина родители. Този термин започна да се свързва с деца, които не консумират определена храна или група от храни и категорично отказват да променят хранителните си навици. За злоядо дете се приема всяко дете, което насила закусва, обядва или вечеря, когато на масата са поставени определени продукти или ястия.

Статистиката сочи, че тези деца най-често са хранени по пълноценен начин в периода преди първата си годинка, но след това започват да проявяват злоядството като своя черта поради разнообразни причини. Някои от тях включват лоши спомени (като задавяне от храна или рефлукс), неприятна миризма или вкус, както и недотам добра консистенция на храните. Много рядко при злоядо дете причините могат да се коренят в здравословен проблем.

Както знаем добре, най-малките сред нас формират важни особености от поведението си точно в периода 1-5 годинки, когато и този феномен изглежда, че е най-често срещан. Родителите от своя страна преминават през тази детска фаза с големи усилия и безпокойство, а много от тях прибягват и до професионална помощ.

Когато у дома си имаме работа със злоядо дете, специалистите съветват да запазим самообладание, а зареждането с търпение сочат за най-ценно и важно. Истината е, че злоядият период може да продължи няколко години, през които родителите трябва да приемат случващото се за нормално и да не залагат на крайни действия в справянето със ситуацията. Приемете, че молбите, наказанията и уговорките невинаги помагат, но щом вие четете този материал, вероятно знаете това. Какво все пак може да опитате да направите, ако и вашето дете попада в категорията „злоядо“, вижте:

1. Направете детето част от процеса на готвенето

Някои малчугани се впечатляват от кулинарните умения на родителите си и точно в тези моменти те биват подтиквани да се запознаят отблизо с храната и с нейната обработка. В процеса на готвене детето ви може да опитва различни вкусове, да пипа продуктите, да задава въпроси, свързани с тях и същевременно да се сближава с храната. Колкото и нестандартно да ви звучи, опитайте – поканете детето си в кухнята и наблюдавайте повишаването на интереса му.

2. Избягайте от стандарта – всяко злоядо дете не го обича

Замисляли ли сте се, че може би и вие сте от традиционалистите, които поднасят еднообразна храна на семейството си? Дори това да не ви се струва вярно, всички ние предпочитаме определени типове храни и често се придържаме само към тях, дори и несъзнателно. Разнообразете менюто и опитайте да сготвите нови и нестандартни гозби. Изпробвайте интересна рецепта, която може да провокира апетита у детето ви. Съществуват множество идеи с подходящи храни, които съдържат всички важни вещества, от които най-малките се нуждаят.

3. Сменете приборите и посудата

Колкото и необичайно да ви звучи, причина за отказа от храна може да бъде именно във визуалните елементи. Опитайте да смените посудата си с нова, акцентирайте на колорита, подменете приборите си и осигурете на детето си удобство. Какво имаме предвид под удобство? Много родители в стремежа си да научат малчуганите да се хранят като възрастни, им предлагат такива прибори, които със сигурност не са най-удобното нещо в малките им ръце. Заложете на специално избрани прибори, които са предназначени за възрастта на децата ви. Провокирайте интереса им с нестандартни форми на ястията, а защо не и да залепите върху вилицата и лъжицата стикери на любимите анимационни герои.

Ако и тези съвети не дадат резултат, то знайте, че причината за злоядството със сигурност не е във вас. Голяма част от децата преминават през този период и още по-голям процент от тях го преодоляват до навършване на 5-годишна възраст.

Ако детето ви обича плодови сокове – разнообразявайте като му предлагате различни видове. Ако предпочита конкретен вид храна – бъдете сигурни, че я имате винаги налична у дома. Предлагайте му точно това, от което има нужда и не губете търпение. Старайте се да не наказвате вашето злоядо дете заради неговите откази и знайте, че повишаването на тон в такива моменти може единствено да провокира все повече несъгласие от негова страна.

Ако този материал представлява интерес за вас и искате да научите още полезни съвети за това как да подсилите имунната система на децата си, вижте една интересна статия, която подготвихме по въпроса.

Продължи да четеш

Съвети