Готвене с ограничена подвижност: 12 съвета и техники

готвене
Admin

Има много начини за готвене с ограничена подвижност – от избора на полезни приспособления до намирането на творчески начини за стандартни рецепти – просто трябва да знаете някои прости съвети за това.

Нека да разгледаме по-отблизо!

Как се готви с ограничена мобилност?

Готвенето може да бъде предизвикателство за хората с ограничена подвижност, независимо дали се дължи на възраст, физическо увреждане или нараняване. Добрата новина е, че има много начини да адаптирате стила си на готвене към вашите нужди.

Нека разгледаме въпроса отблизо.

1. Опростете конфигурацията на кухнята си

Готвенето може да бъде терапевтично и удовлетворяващо, но за хората с ограничена подвижност то може да бъде непосилна задача. Задачи като нарязване, отваряне на буркани и разбъркване могат внезапно да изглеждат трудни.

Но не се притеснявайте! С някои стратегически промени и оборудване в кухнята ви готвенето все още може да бъде възможно.

Намалете безпорядъка

Безпорядъкът може да направи дори най-простите задачи в кухнята невъзможни. Започнете, като премахнете всички неизползвани уреди или инструменти, които заемат място на плота.

Помислете дали да запазите само най-необходимите неща и предмети, които са лесно достъпни от седнало положение. След като сте разчистили, подредете останалите инструменти по честота на използване. Поставете най-често използваните предмети на леснодостъпни места, а най-малко използваните – на по-труднодостъпни места.

Когато работите в кухнята с ограничена подвижност, безопасността трябва да остане основен приоритет. Ако боравенето с горещи тенджери и тигани е предизвикателство, помислете за използване на двойни ръкохватки или за закупуване на уред за пълнене на тенджери със свободни ръце, за да намалите риска от изгаряния.

Разбира се, инсталирането на пожарогасител в кухнята е умен ход за всички кухни, така че се уверете, че и вие имате такъв под ръка.

2. Инвестирайте в подходящи кухненски инструменти

Уверете се, че разполагате с правилните инструменти за работа! Помислете внимателно за задачите, които най-често изпълнявате в кухнята, след което се подгответе за успех с подходящите инструменти и оборудване.

Някои от инструментите, които може да обмислите да имате наблизо, включват:

 • Адаптирани кухненски ножове: За нарязването на зеленчуци и месо качествените ножове са от съществено значение. Инвестирането в комплект ножове с остри остриета, добър захват и леки дръжки може да доведе до значителна промяна в процеса на готвене. Острите ножове изискват по-малко усилия за рязане на хранителни продукти, което води до по-малко натоварване на мускулите и ставите.
 • Ергономично оборудване: Използването на ергономични кухненски инструменти, които са проектирани така, че да сведат до минимум натоварването и усилията, може да направи готвенето по-удобно и по-малко обезсърчително. Например, има прибори с по-големи дръжки и наклонени дръжки, които изискват по-малко движения на китката и ръката.
 • Прозрачни тенджери и тигани: Намирането им може да бъде предизвикателство, но ще ви помогне да видите дали храната е готова малко по-лесно и да избегнете загорели съдове.
 • Нехлъзгащи се дъски за рязане: Неплъзгащата се дъска за рязане е задължителна. Дъската трябва да има гумени ръкохватки на основата, за да се предотврати плъзгането ѝ, което позволява по-безопасно и удобно приготвяне на храната. Може също така да обмислите да инвестирате в различни видове дъски за рязане, като например такива с повдигнати ръбове или такива, които могат да бъдат наклонени под ъгъл за по-добро използване.
 • Магнитно Измерване и Инструменти за смесване: Измерването на съставките и смесването им може да е трудно за хората с увреждания. Инвестирането в магнитни мерителни лъжици или чаши и купи за смесване с неплъзгащи се основи и чучури може да доведе до огромна промяна в процеса на готвене. Тези инструменти могат да се задържат на място с помощта на магнити, което улеснява измерването и смесването на съставките без инциденти.
 • Други кухненски пособия и уреди: На пазара се предлагат различни видове кухненски помощници и уреди, които улесняват готвенето на хората с ограничена подвижност. Електрически отварачки за консерви, Отварачки за издърпване на пръстени, Отварачки за буркании кухненски роботи са само няколко примера.

3. Променете техниките си на готвене

С няколко промени в техниките си все още можете да предизвикате буря в кухнята.

Например, рязането, нарязването и нарязването могат да бъдат трудни задачи, когато сте с ограничена подвижност. Може да изглежда като очевидно решение, но използването на предварително нарязани или накълцани съставки може да ви спести много време и усилия.

Потърсете предварително нарязани зеленчуци в магазина за хранителни стоки или използвайте кухненски робот с приставка за нарязване. Също така, добри кухненски ножици могат да ви бъдат полезни за нарязване на билки и дори за рязане на пиле или риба.

Помислете за използването на леки съдове за готвене, които са лесни за употреба, и поставете често използваните съдове за готвене близо до зоната за готвене.

Един от най-лесните начини за приготвяне на обилно ястие е да сготвите всичко в една тенджера. Само с един съд можете да намалите до минимум необходимостта от постоянно разбъркване или преместване на тежки съдове. Опитайте се да приготвите задушени ястия, супи или запеканки – тези ястия обикновено са с по-ниска поддръжка и ще изискват по-малко усилия от вас по време на готвене.

4. Прегърнете бавното готвене и готвенето под налягане

Бавно готвене и готвене под налягане съществуват от векове. Тези две техники спестяват много време и ви позволяват да приготвяте крехки и ароматни ястия без много усилия.

Например можете да приготвите вкусна яхния с говеждо или пилешко месо в бавната готварска печка. Добавете всички съставки в тенджерата, задайте температурата и забравете за нея, докато не стане готова. С тенджера под налягане можете да приготвите ориз, боб или дори печено месо за минути, като по този начин спестявате и време, и енергия.

Бавното готвене включва готвене на храна при ниски температури за продължителен период от време. Тази техника позволява на храната да абсорбира ароматите и да се готви бавно, като се получават вкусни и крехки ястия.

За разлика от бавното готвене, готвенето под налягане изисква да наблюдавате процеса на готвене, но все пак спестява време и е енергийно ефективно. С тенджера под налягане можете да сготвите ориз за по-малко от 10 минути, да сварите сух боб за по-малко от 30 минути и да сготвите цяло пиле за 25 минути.

Изберете парчета месо, които са идеални за бавно готвене или готвене под налягане. Например печено месо, свинска плешка и пилешки бутчета са идеални за бавно готвене, а говеждият бут и късите ребра са идеални за готвене под налягане.

5. Планирайте занапред

Предварителното планиране е съществена част от успешното готвене, особено за хората с ограничена подвижност.

Например, можете да купувате на едро и да замразявате. Купуването в насипно състояние ви спестява време и пари в дългосрочен план. Можете да сготвите голяма порция от супата, яхнията или соса, а след това да я замразите на по-малки порции. Когато сте готови за бърза храна, размразете я и сте готови да я приготвите!

Можете също така да пазарувате съставки онлайн. Пазаруването онлайн ще ви спести ходенето от един магазин в друг, което често е свързано с много ходене и стоене. Можете да намерите всичко необходимо чрез онлайн магазините за хранителни стоки и да го получите до вратата си.

6. Изберете лесни за приготвяне храни

Един от най-лесните съвети, които препоръчваме за готвене с ограничена подвижност е да избирате лесни за приготвяне храни. Това означава да използвате съставки, които са лесни за обработка, не изискват много предварителна подготовка и се приготвят бързо.

Например зеленчуци като броколи, моркови и тиквички са лесни за рязане и могат да се пекат или готвят на пара за няколко минути. Можете също така да използвате предварително приготвени сосове и дресинги, които се предлагат в лесни за отваряне буркани и бутилки, като например сос маринара или балсамов оцет.

7. Подготовка на храната

Подготовка на храната включва готвене на големи партиди храна наведнъж, за да бъде претоплена или изядена през седмицата. Това означава, че се приготвят големи количества храна за седмицата, което не само спестява време, но и ви помага да постигнете диетични цели.

Можете да порционирате приготвената храна и да я съхранявате в хладилник или да я замразявате, докато сте готови да я изядете. Този метод ви позволява и по-голям контрол върху съставките, използвани в ястията ви, което ги прави по-здравословни за вас.

Изберете съставки, които могат да се приготвят на порции или да се сготвят бързо, като например печени зеленчуци, яхнии, супи или запеканки. Тези храни са лесни за приготвяне в големи количества и могат да се съхраняват в хладилник или да се замразяват за бъдещи хранения. Можете също така да избягвате предварително опаковани, преработени храни и да заложите на пресни плодове, зеленчуци и нетлъсти протеини.

8. Използвайте технологии

Технологиите направиха готвенето по-лесно от всякога, а много приложения и устройства са предназначени за хора с ограничена подвижност.

Един от най-удобните технологични инструменти за готвене са гласово активираните асистенти като напр. Alexa, Google Home, или Siri. С обикновена гласова команда можете да задавате таймери, да проверявате инструкции за рецепти и да управлявате уреди.

Вместо да се налага да се движите из кухнята, можете да използвате гласа си, за да ви води през всяка стъпка от процеса на готвене. Например, ако приготвяте пържено ястие, можете да помолите асистента си да зададе таймер за пет минути, докато вие режете зеленчуците.

Друг чудесен инструмент за готвене с ограничена подвижност са приложенията за рецепти. Тези приложения ви позволяват достъп до хиляди рецепти на вашия смартфон или таблет. Можете да търсите рецепти въз основа на вашите диетични предпочитания, време за готвене и съставки. Освен това много приложения се предлагат с инструкции стъпка по стъпка и видеоклипове, които са лесни за следване.

9. Освежете работното си място

Уверете се, че в кухнята ви има достатъчно светлина. Добре осветените работни зони улесняват наблюдението на това, което правите, и позволяват да се движите уверено.

Инвестирайте в качествено осветление или поставете няколко допълнителни лампи на ключови места. Естествената светлина също може да помогне за осигуряване на светла и жизнерадостна атмосфера.

10. Помислете за инвестиция в интелигентни уреди

През последните години, интелигентни кухненски уреди стават все по-популярни. Тези уреди могат да се управляват чрез приложение за смартфон, което улеснява готвенето на хора с ограничена подвижност.

Например, можете да използвате интелигентна бавна готварска печка, за да започнете да приготвяте ястието си сутринта и да го приготвите до вечеря. Можете да контролирате температурата и времето за готвене от телефона си, без да се налага да сте физически в кухнята.

Ако търсите още по-високотехнологично решение, помислете за инвестиция в гласово активирана фурна. Тези фурни могат да се управляват чрез гласови команди или приложение за смартфон.

Можете да регулирате температурата и времето за готвене, да задавате таймери и дори да включвате и изключвате фурната – всичко това чрез гласа или телефона си. Това е чудесен вариант за тези, които се затрудняват да използват традиционните фурни.

11. Организирайте кухнята си за удобство и практичност

Помислете за предметите, които използвате ежедневно, като кухненски прибори и подправки, и ги дръжте лесно достъпни. Поставете ги на място, което не изисква много движение, за да ги откриете. Помислете за поставяне на предметите в долните шкафове или закупете подвижна количка или шкаф за съхранение на колела, който може да се премества в кухнята при необходимост.

Ако сте с ограничена подвижност, от съществено значение е да оптимизирате пространството на плота си за по-лесно приготвяне на храна. Опростете плота си, като съхранявате само предметите, които използвате ежедневно. Помислете за предметите, които често използвате за готвене, като например дъска за рязане, и се уверете, че те са на една ръка разстояние.

12. Помолете за помощ

Един от най-добрите начини да улесните готвенето с ограничена подвижност е да поискате помощ от най-близките си хора. Помолете съпруга/та, децата или приятелите си да ви помогнат при задачи, които изискват повече физически усилия, като например рязане на зеленчуци или вдигане на тежки тенджери. Ако трябва да стоите продължително време, помислете дали да не поискате стол или табуретка, на която да седнете.

Много местни ресторанти и служби за доставка на храна вече предлагат варианти за хранене, специално пригодени за хора с двигателни проблеми, като например готови здравословни ястия или комплекти за хранене, съобразени с вашите диетични ограничения.

Тези опции могат да бъдат по-удобни и да спестяват време, защото не е необходимо да се притеснявате за планиране на храненето, пазаруване на хранителни стоки или готвене.

Стратегии за готвене при ограничена подвижност

Не позволявайте на нищо да ви попречи да се насладите на радостта от готвенето.

Тази статия предоставя съвети и стратегии за готвене при ограничена подвижност.

Някои от тези стратегии включват:

 • опростяване на кухненската конфигурация,
 • инвестиране в подходящи инструменти и оборудване,
 • модифициране на техниките за готвене,
 • обхващане на бавното готвене и готвенето под налягане,
 • планиране занапред,
 • избор на лесни за приготвяне храни,
 • И работа по ефективно приготвяне на храна.

Тези препоръки имат за цел да направят готвенето по-достъпно и приятно за хората с ограничена подвижност.

Продължи да четеш

Съвети