Всичко, което трябва да знаете за проявяването на бременността

Summer Fun Takes Flight with Viviana Mall's Science Fiesta
Admin
Поздравления за началото на красивото пътешествие на бременността! Тъй като тялото ви претърпява забележителни промени, за да се грижи и да доведе на бял свят нов живот, може би очаквате с нетърпение, кога ще започне да се проявява бременността ви. 
В тази статия ще разгледаме понятието " проявявата" по време на бременността и ще обсъдим кога обикновено се случва това за първи път. Ще обсъдим и последващите бременности, ще предложим съвети за тези, които може би все още не показват.

Какво означава да се "проявяването" по време на бременност?

"Проявяването" при бременност се отнася до забележимите физически промени в корема на жената, докато бебето расте. Обикновено то включва постепенното разширяване на корема, което показва развиващата се бременност. Видимите признаци на показване могат да се различават при различните жени в зависимост от различни фактори, включително формата на тялото, мускулния тонус и положението на бебето в утробата.

Кога хората показват първата си бременност?

При първа бременност проявяването обикновено става по-късно в сравнение с последващите бременности. Повечето жени започват да показват около 12-ата до 16-ата седмица от бременността. Този график обаче може да варира при различните жени, тъй като при някои може да се появи малко по-рано, а при други - по-късно. Фактори като типа на тялото, коремните мускули и положението на матката могат да повлияят на това кога бременността става видима.

Кога се появяват хората с втора и трета бременност?

Не е необичайно за майките, които раждат за втори или трети път, да забележат бебешка подутина около 10-ата до 12-ата седмица. Мускулите и връзките в коремната област може вече да са се разтегнали, което позволява на матката да се разширява по-бързо.
Какво да направите, ако не растете достъчно бързо?

Ако не растете толкова бързо, колкото сте очаквали, не се притеснявайте. Пътуването на всяка жена по време на бременността е уникално. Някои фактори, които могат да повлияят на това кога ще започнете да показвате, включват:

1. Форма на тялото
Жените с по-тясна фигура могат да покажат по-ясно, отколкото тези с по-широки бедра.
2. Тегло
При жените с по-висок индекс на телесната маса (ИТМ) показването може да отнеме повече време поради допълнителните мастни слоеве в коремната област.
3. Мускулен тонус
По-силните коремни мускули понякога могат да скрият бебешката подутина за по-дълго време.
4. Положение на матката
Положението на матката може да повлияе на това кога бременността става видима.
5. Първа бременност
На майките с първа бременност обикновено отнема малко повече време, за да се покаже в сравнение с последващите бременности.

Помнете, че липсата на показания в определен момент не означава непременно проблем с бременността. Въпреки това, ако имате притеснения или ако изпитвате някакви необичайни симптоми, е важно да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги за увереност и спокойствие.

Кога да се свържете с медицинско лице ?

Въпреки че е нормално да не се показвате по време на бременността в определени моменти, има специфични ситуации, в които незабавното обръщане към вашия доктор е от решаващо значение за вашето благополучие и здравето на вашето бебе.

Ето някои случаи, при които контактът с вашия лекар е от съществено значение:

1. Изпитвате силна болка в корема или спазми

Ако се сблъскате със силна и упорита коремна болка или спазми, които се различават от типичните за бременността неудобства, е важно да уведомите вашия лекар. Силната болка може да означава потенциален здравословен проблем, който може да изисква незабавна медицинска помощ.

2. Забелязвате някакво необичайно вагинално кървене или изпускане

Въпреки че по време на ранната бременност може да се появи леко зацапване, силно или необичайно вагинално кървене може да бъде причина за безпокойство. По същия начин, ако наблюдавате някакво необичайно течение, особено ако е придружено от сърбеж, неприятна миризма или промени в цвета, е важно незабавно да информирате Вашия доставчик на здравни услуги.

3. Имате внезапно подуване на лицето, ръцете или краката

Подуването, особено в крайниците като лицето, ръцете или краката, може да е признак на прееклампсия - сериозно състояние, което изисква медицинска помощ (1). Ако забележите внезапно или прекомерно подуване, незабавно информирайте Вашия доставчик на здравни услуги.

4. Наблюдавате намаляване на движенията на плода

Усещането за движение на бебето е съществен показател за неговото благосъстояние. Ако забележите намаляване на движенията на бебето или ако то напълно спре да се движи, от решаващо значение е незабавно да се свържете с вашия лекар. Той може да ви помоли да правите определени движения или да пиете нещо студено, за да стимулирате движението на бебето, преди да обмисли по-нататъшна оценка.

Бременността е вълнуващ и преобразяващ момент в живота на жената. Кога започвате да показвате по време на бременност, е различно при отделните жени и може да се различава при първа и следваща бременност. Помнете, че всяка бременност е уникална и моментът на показване може да не следва винаги определен модел. Приемете промените, през които преминава тялото ви, докато се грижи за новия живот, и се радвайте на чудотворното преживяване да доведете бебето на бял свят. Ако имате някакви притеснения или въпроси относно бременността си, не се колебайте да се обърнете към вашия доставчик на здравни услуги за насоки и подкрепа по време на това красиво пътуване. Щастлива бременност!
Беше ли ви полезна тази статия?
The following two tabs change content below.

Продължи да четеш

Съвети